exposició
Xesco Mercé / L'âge d'or
del 8 d'octubre al 7 de novembre de 2009
 

L'ÂGE D'OR és el títol de la nova exposició que XESCO MERCÉ presenta a LA XINA A.R.T.             

Algú va deixar dir que l'edat d'or de qualsevol activitat creativa correspon a la seva maduresa (i no només cromàtica), és a dir, quan l'artista ha assolit una particular destil·lació estilística o ha desenvolupat un llenguatge més o menys propi o senzillament diferenciable del dels altres creadors. Aquest èxits són, però, sempre un arma de doble tall, perquè poden remetre fàcilment al barroquisme i, posteriorment, als amaneraments formal i temàtic. Sempre lúcid i suggerent, Borges, al pròleg de la seva Historia universal de la infàmia , ens diu que "... barroc és aquell estil que deliberadament esgota (o vol esgotar) les seves possibilitats i que llinda amb la seva pròpia caricatura. Jo diria que és barroca l'etapa final de tot art, quan aquest exhibeix i dilapida els seus mitjans."

A diferència d'artistes que han optat per la linealitat evolutiva a la recerca d'aquesta edat daurada, com podria ser-ho Miró (arribant més aviat a la simplificació que a la desmesura) o Magritte o Monet o Mondrian (per citar-ne uns quants sense canviar de lletra), el vell Picasso, sempre tan jove, va fugir de forma gairebé malaltissa de tot encasellament. Quan les seves extraordinàries fagocitacions i digestions de múltiples estils precedents assolien certa notorietat i eren assimilades per altres pintors, abandonava la nau i tornava a començar a aprendre a nedar. Era en el principi, en la gestació d'una nova forma de veure el món on Picasso trobava allò que un altre avantguardista militant, Buñuel, rebatejà irònicament com "L'âge d'or" .

Per encetat (mai més indicat) la nova temporada 2009-10, La Xina A.R.T., us presenta els darrers treballs del seu escapista estilístic habitual, Xesco Mercé . Per aquest muntatge, l'artista lleidatà ens ofereix un caramull de pintura i collage (66 peces) i escultura (33) per fer una calidoscòpica instal·lació amb un toc d'art conceptual: totes les obres han estat fetes amb materials de rebuig (plàstics, radiografies, displays) i tots els voluptuosos marcs daurats els ha anat recollint de les escombraries. A més a més, el mur del fons de la galeria (13 m 2 ) estarà folrat de blisters platejats de pastilles que tots els malalts del seu poble li han anat regalant durant tot el procés de preparació del muntatge. Xesco Mercé sacseja la   seva coctelera neodadà per esprémer (fins esgotar-lo) tot el suc d'aquesta singular proposta. I demà ja es veurà!