actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
imatge
exposició

Domingo Martín + Manuel Morales
DOMINGO MARTÍN MEDINA i MANUEL MORALES

de l'1 al 29 d'abril de 2017

 
 

Hi ha espais d'art que, un cop esvaïda l'embranzida inicial, perden qualsevol esperança d'originalitat o singularitat per passar a ser una mena de trista franquícia del raquític i buit model expositiu artístic d'aquest país. Per sort, hi ha espais que naixen i es mantenen (heroicament, val a dir) amb indissimulada vocació de llegenda: aquest és el cas de La Peixateria, Sala de creació. Aquest insòlit i engrescador projecte, ubicat en una peixateria en funcionament a la vora del mercat de la Ciutat Cooperativa de Sant Boi (un context, en aparença, poc propici per a tals propòsits) és una fascinant iniciativa de Domingo Martín i Manuel Morales, que us convidem a conèixer amb urgència.

Amb la nostra particular i irreverent humilitat, La Xina A.R.T. sempre ens hem considerat també d'aquest segon tipus d'espais d'art, per tant, era inevitable trobar-nos amb la gent de La Peixateria i ara ens congratula poder presentar-vos als seus coautors. Domingo Martín i Manuel Morales són dos artistes visuals amb una trajectòria diferenciada però units pel territori i l'amistat. Les dues propostes que presenten les diferencien les dues plantes del nostre espai. A dalt, Domingo reuneix una sèrie d'obres representatives del tota la seva trajectòria creativa, des del llunyà 1988 fins ara. Podrem veure-hi treballs fets amb la tècnica del paper "amate" de la seva estància a México (un procediment de les cultures Otomís), però també escultures en fustes tropicals, monotips, gravats, pintures, o dibuixos amb tinta xinesa (aquest darrers fets a Barcelona, on actualment continua treballant).

La instal·lació al soterrani d'en Manuel està pensada específicament per a la Xina. L'artista desenvolupa un discurs sobre els orígens de l'escultura fins a l'actualitat i el ritu del ball i la musical ancestral. L'obra es vertebra en tres escenes possibles: 1.Una instal·lació escultòrica que ens remet a la pròpia La Xina Art en la seva activitat i difusió cultural en la promoció artística com a espai d'exposició d'idees. 2.Una escultura sota de la volta que ens remet al propi espai buit de les dues plantes de la galeria i que la seva lectura final és que 'La buit no existeix!. I 3: Un happening musical que consisteix a girar sobre un mateix. Un gir etern que ens remet a la dansa sufí. L'àtom balla, i l'ésser humà l'imita.

Manuel ens escriu: "Una frase de Heidegger que m'ha seguit sempre diu més o menys així: L'home gira sobre si mateix fins a la més extrema alienació". Nosaltres n'hi regalem una altra de Picabia: "Si vols veure com és el món, has de donar una volta sobre tu mateix de 360º. Però si vols entendre'l, has de donar-ne tantes com calguin fins a marejar-te". L'artista ens convidarà a tots els assistents a participar en la composició d'una música primigènia i a ballar la dansa de l'àtom.