actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
imatge
exposició

LOS CADÁVERES DE MIS DÍAS
BENXAMÍN ÁLVAREZ

del 24 de novembre al 8 de desembre de 2018

 
 

Benxamín Álvarez, sota el títol manllevat d'un vers d'un conegut poema d'Apollinaire, "Els cadàvers dels meus dies", ens presenta una sèrie de dibuixos realitzats en els últims dos mesos, a manera de diari. Són fruit d'un procés d'hibridació d'imatges oníriques i imatges quotidianes que exploren la connexió entre allò imaginari i allò real. El resultat és un conjunt de metàfores de la realitat visualitzades a través del dibuix.

Aquests dibuixets són una mena de gimnàstica diària per exorcitzar els dimonis de l'actualitat, L'acció de dibuixar neutralitza la fúria de la mirada. Parafrasejant la poeta Antònia Vicens "faig poesia per no cridar". Alhora estan carregats d'humor i ironia, deia Luis Piedrahita "Humor una arma de construcció massiva". No és un humor hiperrealista, que ataca defectes aliens, és més aviat fi humor surrealista com el que es riu de si mateix. Al final tot resulta ser veritat perquè és inventat. Un intent crear una situació poètica, enigmàtica que produeix un pessigolleig cerebral.

Apollinaire, un expert en el naming, avant-la-lettre, (se li atribueix l'encunyació de termes que van fer fortuna en la Història de l'Art, com Cubisme, Orfisme o Surrealisme) hauria de donar-li moltes voltes al seu cap embenat per trobar un terme cal que defineixi, catalogui o taxonomitzi amb encert l'obra d'un artista tan personal, suggeridor i il·luminador com Benxamín Álvarez. Com ho són els versos finals del poema que dóna nom al projecte: "I les roses de l'electricitat s'obren encara / Al jardí de la meva memòria".