actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð
imatge
exposició

LES MERAVELLES DE L'UNIVERS
XESCO MERCÉ

Cal Sinen / Ivars dUrgell
del 2 de Novembre al 24 de Desembre de 2019

 
 

La condició d'artista i la condició d'apàtrida solen ser consubstancials, ens deia Duchamp (una excepció, sempre una mica folklòrica i carrinclona, seria allò que s'anomena "l'artista local"). Potser per aquesta raó, les relacions entre de l'Art i la Natura (la Terra, en aquell cas) sempre han estat més aviat contrastades. Fins i tot hom els considera conceptes (i mots, per tant) antònims: artificial-natural. Per sort, com hem vist abans, sempre hi ha excepcions, dissentiments o disrupcions respecte el pensament general o únic. La història de l'art és plena de desencontres amb la mare natura, d'un fill rebel o, més adient seria dir-ne, feréstec.

En tenim múltiples exemples: Tot un gènere (el paisatge) que ha estat conreat en tots els racons de l'espai i del temps; Patinir, l'escola de Barbizon, la d'Olot, els Impressionistes, Turner, Constable, Ruisdael, Hobbema, Corot... Però que, en ser un gènere hiperexplotat fins al maltractament, aplega abominables mostres del kitsch cinegètic de tresillo o de botiga de tot a cent, al mateix sac que la mística exquisida dels quadres de Caspar David Friedrich.

L'art més contemporani, com Max Ernst, el duaner Rousseau, Joan Miró o el Land Art,  han continuat aquesta línia de retorn amistós a allò natural, influïts pel les aportacions del Naturalisme científic, fàbrica de grans i no massa coneguts mestres dibuixants, com Darwin o Ramon y Cajal. Els seguiren gent com Gerhard Richter o Anselm Kieffer.

Darrerament, però, la imperiosa necessitat ecològica que reclama un canvi climàtic innegable, aquests apropaments han esdevingut compromís ineludible. L'influent artista Josep Beuys (creador del Partit Verd alemany), el fotògraf Sebastiao Salgado o el cineasta Werner Herzog son vells combatents d'aquesta desigual batalla. El treball que presenta l'artista ivarsenc Xesco Mercé s'adscriu a aquest corrent de treball, investigació plàstica i de combat.

"Les meravelles de l'Univers" aplega una d'una vintena de tríptics i algunes peces de format individual realitzades, amb tècnica mixta i collage, sobre vells àlbums de cromos col·leccionables, que li donen títol al conjunt i a cada peça. Van ser realitzats durant la residència d'artistes a Les Vans, França, durant l’estiu del 2017 i ha estat presentada en espais amb un vincle incondicional amb la Natura: el Centre d'art La Rectoria, de Sant Pere de Vilamajor, al bell mig Parc Natural del Montseny (A les muntanyes de la follia, 2017) i a Collblanc Espai d'Art (a la serra de Galceran castellonenca, a 2018).

I ara la tenim aquí, en un espai que comença a combinar els dos grans termes que hem tractar en aquest text: Art i Natura: Cal Sinen, a l'estany d'Ivars.