actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð

imatge

 

exposició

Eva-Edit-Eden"
Katarina Balunova

del 16 de gener al 22 de febrer de 2020

 
 

La Xina A.R.T. te el plaer de presentar-vos l'obra de la jove i prestigiosa artista eslovaca Katarina Balunova. Creadora multidisciplinar (www.katarinabalunova.com) que ha mostrat activament el seu treball en més d'una vintena de països dels cinc continents (Austràlia, Xina, Egipte, Corea, Estats Units, Alemanya, França, Regne Unit, Rússia, etc...). El tema de la seva obra més recent, que combina pintura, instal·lació, fotografia i vídeo, orbita sobre el multi concepte utopia-ciutat-arquitectura-habitatge, i com afecta l'estructura urbana als individus i a la societat. Ella mateixa ens explica la seva proposta:

Vivim en els temps sense alternatives, al "final de la història". El sistema actual domina no perquè la gent estigui d'acord amb ell, sinó perquè estan convençuts que no hi ha alternatives. Aquestes en les ofrena la utopia, la visió d'una un món inexistent encara, que és diferent i millor que el món en què vivim ara. Un dels pilars del concepte d'Utopia és un treball de Thomas More (1478-1535), que el va definir com un "bon lloc" i al mateix temps que una "no local" del 1516. La ciutat és un espai, que defineix i crea alhora canvis, mentre que el disseny de ciutats ideals evoca una visió d'una societat ideal.

Com a prototip d'una ciutat utòpica, també podem considerar la idea de la Jerusalem celestial. "Una visió del jardí del paradís es complementa amb la visió geomètrica i urbana del paradís, no només de la que es va arribar, sinó que es planteja, la visió d'una ciutat de somni en la qual les persones reflecteixen les seves esperances de viure millor a la Terra ... El pensament d'aquesta transformació de la Terra als Cels: el pensament sol barrejar-se amb el concepte de l'abundant refugi i menjar, amb l'abolició dels privilegis de propietat i l'autocentralitat i també amb el retorn a la sexualitat alleujada sense càrrega del pecat primordial, que Adam i Eva van gaudir al paradís: el cristianisme perseguit des dels inicis fins als nostres dies. "(Harries, K., 2011: The Ethical Function of Architecture. MIT Press, 1998, pp. 342-343)

Segons Zygmunt Bauman, l'epidèmia de nostàlgia actual cap al paradís del passat és una reacció a l '"epidèmia de frenesí del progrés", de la qual ja es va veure el s. XX.

El títol de l'exposició "Eva-Edit-Eden" significa el paper femení (negatiu) en la història bíblica i alhora per la nova posició (positiva) de la dona en la "transformació" cap a un futur millor.

La instal·lació de l'exposició respon a l'espai específic de la galeria i funciona amb diferents materials amb significats simbòlics. Mentre que les mitges de niló es refereixen a la bellesa de la dona, el maó es converteix en el fonament de la construcció d'una ciutat / lloc ideal. L'aplicació de flors de plàstic rebutjades des del cementiri fa referència a l'ambivalència de la utopia i la falsa il·lusió del paradís"
.

Una oportunitat irrepetible de conèixer el suggeridor treball d'una jove creadora d'un país també jove, per descobrir, artísticament com a mínim, a La Xina A.R.T.