actividadesmultimediaartistascontactoenlacesbarconxin
catalð

imatge

 

exposició

Paréntesis
Luís Martín

del 26 d'octubre al 23 de novembre de 2019

 
 

Gérard de Nerval va deixar escrit que "Els meus parietals són el parèntesi que aïlla la meva ment de la resta de tot". Moltes vegades, però, aquest concepte (Parèntesi) remet més a una acotació temporal, un establiment d'un graó o etapa amb voluntat de continuïtat, que a l'òssia isolació de la poètica de Nerval. Aquesta abstracta i una mica irreal fragmentació temporal és una mena de temps d'espera. Ens pot generar una certa sensació d'intemporalitat. El parèntesi és una figura interessant i complexa, i ho són tant (o més) els seus extrems com el contingut que engloba. Obrir el parèntesi comporta connotacions i expectatives positives. Tancar-lo ens suggereix sempre més lucidesa analítica que futura nostàlgia. 

Luís Martín (Tenerife, 1957) ha preparat aquesta mostra en funció de l'espai peculiar de La Xina. Aplega treballs de tota la seva etapa de residència a Barcelona (amb intermitències: l'arxipèlag canari, exposicions i estades a centreeuropa -Àustria, Berlin...) que començà las primers vuitanta i ara conclou. Ho fa intentant agrupant les obres (de diverses temàtiques, dates de creació o mitjans formals) per afinitats al voltant d'alguns centres d'interès que el propi escultor ens explica: Entre els conceptes que guien aquesta selecció, destaca el de la temporalitat, reflexionant sobre les sensacions que produeix el pas del temps i els límits que aquest imposa. La pròpia exposició respon a un final de cicle que tanca un parèntesi per continuar en un altre lloc.

Altres conceptes completen l'argument d'aquesta proposta: el procés del treball al taller (amb la pols omnipresent en la labor de l'escultor), l'observació del cos humà i dels interespais que forma el propi cos, la dualitat entre els elements naturals i els tecnològics, la subjectivitat del valor de les coses (i la fal·làcia dels diners) o el convit al visitant a participar activament en algunes de les obres, una interacció que sempre interessa a l'artista. Creiem que són prous al·licients per venir a veure aquesta mostra de l'artista canari, que esperem, contravenint tota aquesta tesi, no sigui pas la darrera.